Turistická chata Ostrý

Turistická chata Ostrý

Stavbu turistické útulny zamýšlela vystavět koncem dvacátých let 20. století sekce německého turistického spolku Beskidenferein. Úřady záměr odmítly a souhas s výstavbou daly Klubu československých turistů Třinec. Na jaře 1931 KČST zakoupil pozemek 30 000m2, základní kámen položili v roce 1934 Konvička, Bušek, Nežerka, Krohn a další. Chata, která stojí na jižním svahu Ostrého (1044m n.m.) byla slanvostně otevřená 29.9. 1935.
V době druhé světové války chatu přejal do své správy Beskidenverein a spadal pod sekci z Cieszyna s názvem Shulzhaus auf dem Ostry. S příchodem fronty obsadila chatu německá armáda což přispělo k její devastaci.
Po válce se zde usadil bývalý partyzán Adolf Szmek, který objekt na svoje náklady zrekonstruoval a staral se o její provoz. Po roce 1948 přešla chata pod správu státu. 
V roce 1963 patřil objekt podniku Restaurace a jídelny, který jej přestavěl a rozšířil o prostornou verandu a jídelnu. Chata byla nově osvětlená elektrickým agregátem, do této doby se svítilo pouze petrolejovými lampami. V létech 1996-1997 přešla další rekonstrukci, v současné době patří Klubu českých turistů, nájemcem je Zbycho Kantor.
Chata Ostrý se nachází v samém srdci Moravskoslezských Beskyd, v krásném a klidném prostředí přímo pod vrcholem, podle kterého nese své jméno. Vrcholem prochází hranice přírodní rezervace Čerňavina s rozlohou včetně ochranného pásma 93,6 ha.

Zdroj: informační tabule na chatě Ostý

Komentáře

Nejčtenější