Paweł Bachlet (1898-1991) – poslední lomňanský bača





Narodil se 16.6.1898 do početné rodiny v centru obce Dolní Lomná, ve staré dřevěnici č.p. 86, které se dodnes říká „ Na Benediktu” (Osada Urbačka).  Jeho otec, také Pawel  (1867—1943), se zde osídlil, když se přestěhoval z Bukovce, kde jeho rodina bydlela ve starém domku „ Pod Lípou”.
Otec Pawla juniora byl v dolině Lomné nesmírně populární, obecně znám jako  „stary owczorz z Upłazu“, vypásal ovce i krávy ne jenom na Uplaze a Smołkově, ale také na jiných salaších. 
Ještě dnes si ti nejstarší pamatují a vzpomínají na echo trombity, na které na salaši po skončení všech bačovských povinnosti hrál.  
Do školy Pawel Bachlet chodil v Dolní Lomné  „na Rzece“, kde tehdy učil a byl i ředitelem Michał Stuligłowa. Podařilo se mu uniknout vojenskému odvodu  a již v mladém věku následoval svého otce a začal bačovat na v salaši „Na Dziurawym“, následně na kdysi velmi ceněném Uplaze. 
Tam pomáhal svému otci a stávalo se často, že musel sám zastat všechny práce spojené s bačovským řemeslem. 
Po první světové válce, kdy i do Lomné dorazila Evropou se šířící bída začalo být velmi populární pytláctví. Paweł Bachlet úspěšně provozuje toto řemeslo, ale pouze mimo hranice Lomné, většinou na úbočích Morávky. Následně se oženil do jednoho z nejstarších stavení v Lomné, postaveného v roce 1773 v osadě „Pod Kamienitem”. 
Tam v klidné a jim tak milované scenérii pastýřské krajiny prožil většinu svého života. Kromě oblíbeného pastevectví byl Bachlet zaměstnán i jako lesní dělník. Pracoval v lese na úbočích Slavíče, Kamenitého a Kuzubové. Byla to těžká práce, obrovské smrky, jedle a buky se těžily ručně, pomocí ručních pil, následně se ručně štípaly. Velmi nebezpečný byl zimní svoz na saních takto natěženého dřeva .

Lomňané si ho hlavně pamatují jak v bílé režné košili a s širokým horalským kloboukem kosí louku nad Kaminitém kousek pod cestou na Slavíč. 
Byl velkou lomňanskou osobností, v jeho prostém životě se zrcadlil celý kulturní inventář tak ceněný všemi z tohoto překrásného údolí řeky Lomné. Pochován byl na hřbitově v Salajce a i když už v Lomné Bachletovi nežijí, když se zeptáte kudy se jde do Bachleta, každý vás navede.

Komentáře

  1. Díky za úžasný příběh i fotky z historie tohoto krásného kraje. Ať se vám daří.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejčtenější