Velký Polom, Kamenná chata, Tetřev

Chata byla slavnostně otevřena Klubem československých turistů z Orlové v srpnu 1924. Dřevěná na kamenném základě ve valašském stylu s věžičkou a zvonem, podle architektů Koláře a Rubého z Ostravy. 
Sloužila všem turistům (35 lůžek) ke spokojenosti. Zájem byl obrovský a tak Orlovští v roce 1929 přistavěli těsně vedle své útulny zděnou, dvoupatrovou depandanci s názvem Kamenná chata.
V roce 1938 se vlastníkem stal PTT Katowice. Pronajímatelem byl Ryszard Gasz z chaty Przyslup pod Baraní horou. Traduje se, že obě chaty provozoval s pomocí motocyklu BSA.

2.4.1960 útulna vyhořela a na jejím místě postavili hotel Teřev. I tento dřevěný hotel chátral a 29.6.2009 byl střžen. Dnes turistům slouží pouze Kamenná chata a nově vybudovaná vyhlídková věž.




Komentáře

  1. Jakmile se člověk narodí na vesnici, pak žije ve městě a přestěhuje se zase někam na vesnici, tak mu přijde že ten život se neskutečně zpomalil. Je to fakt hrozné. Sama jsem lapena v pasti a nevím jestli je dobrý nápad si pořídit kurníky pro slepice. Mně ta práce na zahradě chybí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejčtenější